Als u een toekomstige eigenaar bent, net een harige vriend in huis heeft gehaald – een kleine puppy, of als u al jaren honden heb, is waarschijnlijk de belangrijkste vraag die u jezelf stelt: Hoe en met wat moet ik mijn hond gezond voeren?
De gezondheid van een hond begint in de voerbak
Door onze hond gezonde, uitgebalanceerde en hoogwaardige voeding te geven, dragen wij bij aan zijn hoogwaardige, gezonde en gelukkige leven zonder ziektes. Gezondheidsproblemen bij honden kunnen verschillend zijn, zoals diarree, winderigheid, allergieën voor het milieu, grassen, mijten en voedselbestanddelen, of ze kunnen ernstiger zijn. Dit zijn meestal verschillende problemen met de nieren, leverfalen en kanker aan het spijsverteringskanaal, enz. Dergelijke ziekten van onze viervoeters eisen vooral hun tol van hondenbezitters, zowel financieel als psychologisch. Om u de kans te geven dergelijke problemen te voorkomen, hebben we dit artikel over gezonde hondenvoeding opgesteld.
U leert hoe het spijsverteringskanaal van een hond eruit ziet, waaruit zijn “menu” moet bestaan, wat het niet mag bevatten en op welke aspecten u zich moet concentreren om samen met uw hond veel gezonde en gelukkige dagen te beleven.
Hoe ziet het spijsverteringsstelsel van een hond eruit?
Om bij het begin te beginnen: eerst moet u iets weten over hoe het spijsverteringsstelsel van een hond er eigenlijk uitziet en hoe hij zijn voedsel kiest. Een hond kiest zijn voedsel voornamelijk op basis van zijn reukvermogen. Pas dan komen eetlust en honger in het spel. Met een schaargebit kan een hond voedsel bijten en scheuren, mede dankzij de hoektanden in de onder- en bovenkaak. Een hond heeft geen spijsverteringsenzymen in zijn speeksel, en zijn speeksel is in de eerste plaats een ‘glijmiddel’ dat helpt bij het doorslikken van voedsel.
De maag van een hond heeft één kamer en heeft een zo lage PH dat deze te vergelijken is met bijvoorbeeld de PH van zoutzuur. Daarom kunnen maagsappen ook botten verteren. De belangrijkste taak van de maag is om voedsel “voor te verteren”, te mengen en naar de darmen te verplaatsen voor verdere vertering.
De dunne darm van de hond is relatief kort en wordt gevolgd door de twaalfvingerige darm en de alvleesklier, de alvleesklier , een ander deel van de dunne darm. Klieren die spijsverteringsenzymen produceren, openen zich in de twaalfvingerige darm. De alvleesklier produceert op zijn beurt hormonen, waarvan insuline de belangrijkste is. Alles komt dan samen met de galwegen in de dikke darm terecht.
Het langste deel van de dikke darm (colon) bij een hond van middelgrote rassen is ongeveer 65 cm lang. Bij de 7e lendenwervel gaat het de anus (rectum) binnen, die het bekken binnendringt en uiteindelijk vanuit het lichaam in de anus uitmondt.
Het spijsverteringsstelsel van een hond is heel anders dan dat van een mens, dus het is ook noodzakelijk om honden op de juiste manier te voeden en ze geen mensenvoer en restjes van de tafel te geven.
Hoe moet het gezonde “menu” van uw hond eruit zien?
Om het gehele spijsverteringskanaal van de hond perfect en op een evenwichtige manier te laten functioneren en om de voedingsstoffen tijdens hun weg door het spijsverteringskanaal perfect te verwerken, moet de voeding van de hond uitgebalanceerd zijn. Het hoofdbestanddeel van voedsel moet kwaliteitsvlees zijn . Het mag niet worden gevaccineerd met groeihormonen en antibiotica en het moet vooral afkomstig zijn van kwaliteitsboerderijen, en niet van afvalverwerkingsfabrieken, en een “bijproduct van de dierlijke productie” zijn! Een ander belangrijk bestanddeel van hondenvoer zijn natuurlijke dierlijke vetten . Ze zijn een energiebron en een component waarin vitamine A, D, E, K zijn opgelost. Het belang van natuurlijke vitamines en vezels uit fruit en groenten is gekoppeld aan de gezondheid van de hond en zijn functionele spijsverteringsstelsel.
Bij kwaliteitsvoedsel moet er ook aan worden gedacht om het gewrichts- en vezelapparaat te ondersteunen , waarbij prebiotica en probiotiques onverteerd en gefermenteerd voedsel van prooien vervangen.
U dient uw hond uitgebalanceerde voeding te geven, zij het BARF (=rauw vlees en botten), of hoogwaardig koudgeperst granulaat gemaakt op basis van BARF-recepten. Deze voorzien de hond van voldoende natuurlijke voedingsstoffen zonder gebruik van bewaarmiddelen. chemicaliën, zouten en kruiden.
Yoggies is nog steeds het enige bedrijf in Tsjechië dat volledig zonder chemicaliën voeding, snacks, conserven en supplementen voor honden en katten produceert.zegt Jiří Švihálek, directeur van Yoggies
Wat is het gezondste hondenvoer?
De natuur heeft de hond geschapen als een vleeseter die zich aan de situatie kan aanpassen. Dit moet echter met een korreltje zout worden genomen. Szeged met een knoedel tijdens de lunch is absoluut niet de beste manier voor uw hond om zich aan te passen. Als we terugkeren naar de natuur, is rauw voedsel de best verteerbare voeding voor honden. Niet elke hond wil het, niet iedereen verteert het goed en niet iedereen vindt het lekker…en niet iedereen wil het bereiden.
De meest gebruikelijke methoden voor het voeren van honden zijn puur gebaseerd op brokjes uit de winkel of een combinatie van brokjes en natvoer. Een minderheid van de fokkers geeft rauw voedsel (BARF) of kookt thuis speciaal voedsel voor hun hond.
Met Yoggies voer kunt u alle kanten op en weet u altijd zeker dat u uw hond het beste geeft voor zijn gezondheid . Het is niet eens een probleem om vrijelijk te wisselen tussen individuele voersoorten, de korrels aan te vullen met BARF of blikvoer en dergelijke.
Wat zijn de belangrijkste manieren om honden te voeren?
- Puur voeren met korrels – droogvoer
- Hondenvoer in blik/zak – natvoer
- Combinatie van droog- en natvoer – granulaat aangevuld met blikvoer of zakjes
- BARF voeren – rauw voedsel
- Zelfgekookt voer speciaal voor honden
Waar moet de voeding van een hond uit bestaan?
- Vergeet bij het kiezen van voedsel het reukvermogen van de hond niet . Het is tot 100.000 keer beter dan het jouwe. Hierdoor heeft de hond geen lokstoffen of chemicaliën in de voeding nodig. Het enige wat hij nodig heeft is de natuurlijke geur van echt (kwaliteits)vlees.
- Het is belangrijk dat dierlijke eiwitten van duidelijke herkomst de overhand krijgen op plantaardige eiwitten in het voer. (Vermijd soja!)
- De eerste plaats in de “samenstelling” moet echt vlees van duidelijke oorsprong zijn . Vermijd vlees- en beendermeel of ‘dierlijke bijproducten’.
- Vetten in diervoeders moeten een nauwkeurig gespecificeerde herkomst hebben, idealiter uit vlees. Vaak wordt in plaats van ‘kip’ of ‘visvet’ alleen ‘vet’ of ‘dierlijk vet’ vermeld. Dit is echter misleidend! Bij Yoggies voer maken wij gebruik van koude persmethoden, waarbij natuurlijk vet onder hoge druk rechtstreeks uit hoogwaardig vlees wordt geperst. Voor de gezondheid van honden gebruiken we ook koudgeperste visolie als bron van Omega 3 en Omega 6, EPA en DHA onverzadigde vetzuren.
- Let op de bronnen van koolhydraten in de samenstelling van het granulaat (let op dat u ze niet verwart met suikers). Licht verteerbare rijst en aardappelvlokken zijn beter in plaats van granen. Hoogwaardige koolhydraten worden vervolgens tijdens de vertering in de darmen van de hond omgezet in suikers en zijn vervolgens een energiebron.
Wist je dat bijvoorbeeld rijst of aardappeltussendoortjes veel beter verteerbaar zijn voor een hond dan de originele grondstof (dus aardappel of rijst)?aldus Jiří Švihálek, directeur van Yoggies
- Moderne voeders, zoals Yoggies-korrels, bevatten vitamines en vezels uitsluitend uit groenten en fruit . Vitaminen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van de hond, terwijl vezels ook de spijsvertering ten goede komen als prebiotische voeding voor de cellen in het spijsverteringsstelsel van de hond.
- Let bij de keuze van granulaten op de herkomst ervan en de bijbehorende herkomst van de grondstoffen . Honden met allergieën of gevoeligheden verdragen gemakkelijker verteerbare brokjes, zoals Yoggies lamsvlees met witte vis .
Wanneer u pellets gezond wilt voeren
Allereerst moet u de gezondste korrels kiezen, 100% zonder chemicaliën en conserveermiddelen . Deze zijn veel voedzamer, makkelijker verteerbaar en gezonder voor de hond dan die waarbij graan het eerste ingrediënt in de samenstelling is.
Een voorbeeld is het voeren met Yoggies korrels
Granulés pressés à froid zijn echter uniek op de voermarkt omdat hun recepten precies zijn gebaseerd op de langzame droging van uitgebalanceerde BARF. Daarom worden Yoggies-korrels ook wel “gedroogde BARF” genoemd .
Dus als u uw hond een gezonde en uitgebalanceerde BARF, dat wil zeggen rauwe voeding, wilt geven, maar u zich geen zorgen wilt maken over de omgang met rauw vlees, het berekenen van voedingswaarden of het vinden van het juiste vlees, botten en organen, kies dan voor Yoggies koud- geperste brokjes , die precies de basis vinden in de recepten van uitgebalanceerde rauwe voeding voor honden . Dan bent u zeker van onze garantie dat uw hond echte gezondheid begint in de kom® krijgt
Bij Yoggies produceren we koudgeperste korrels die gebaseerd zijn op BARF-recepten en daarnaast levende probiotische culturen bevatten . Zo kan uw hond alle belangrijke voedingsbestanddelen al in het granulaat bevatten. Dankzij de koudperstechnologie behouden onze korrels bovendien alle natuurlijke vitamines en voedingsstoffen uit de gebruikte kwaliteitsgrondstoffen .
Ze bevatten geen chemicaliën of bewaarmiddelen en zijn uitsluitend gemaakt van hoogwaardig vlees en andere ingrediënten.
Het enige verschil tussen korrelvoeding en BARF is de hoeveelheid stoelgang. Korrels bevatten meer vezels dan rauw voedsel en de ingrediënten zijn ‘grof’ gemalen. Dit zodat onverteerd voedsel zich niet in de darmen van de hond nestelt, de peristaltiek van de darmen goed werkt en de darm de neiging heeft om zichzelf te ‘reinigen’. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat niet alleen onverteerde voedselbestanddelen in de darmen van de hond worden afgezet, maar dat ook kleine parasieten worden uitgescheiden.
Steeds meer honden en hun baasjes ontdekken de magie en kwaliteit van Yoggies ‘ “All Life Stages” formules (voor honden van alle leeftijden).
Hoe herken je kwaliteitsgranulaat voor een hond ?
- Wanneer u brokjes voor uw hond kiest, geef hem dan niet de mooie verpakkingsuitzicht. Een mooie verpakking kan bedriegen. Draai de zak om en lees vooral “korrelsamenstelling”.
- Fabrikanten zijn verplicht de “samenstelling” van de gebruikte grondstoffen aan te geven, van de hoogste tot de laagste vertegenwoordigde hoeveelheid. Wat in de eerste plaats in de “samenstelling” zit, zou het meeste in de korrels moeten zitten .
- Kwaliteitspellets moeten in de eerste plaats vlees bevatten . Pas op voor “bijproducten van dierlijke oorsprong” en soortgelijke vaag geschreven namen van ingrediënten.
- Als er graan (tarwe enz.) in de korrels zit, is het beter om deze te vermijden. Gluten zijn voor honden onverteerbaar , hoewel sommige honden er geen problemen mee hebben.
- Soja is in welke vorm dan ook gevaarlijk voor honden ! De hond kan het niet verteren en soja kan bijvoorbeeld de werking van de schildklier onomkeerbaar beschadigen.
- Niet alle geëxtrudeerde (zoals de klassieke) korrels zijn slecht. Maar houd er altijd rekening mee dat ze onder hoge temperaturen en druk worden geproduceerd. Met andere woorden, vanuit voedingsoogpunt is het “dood voer”, dat noodzakelijkerwijs moet worden verrijkt met chemisch bereide vitamines, conserveermiddelen en andere voedingsstoffen.
- Vermijd in het belang van de gezondheid van uw hond opvallend goedkope brokjes en lees altijd goed de samenstelling en voedingswaarden .
- Koop geen pellets uit open zakken. Als de zak open is (bijvoorbeeld verkoop per gewicht), is het niet mogelijk om te garanderen waar de korrels mee in contact zijn gekomen (vliegende insecten, hardnekkige tong van een vreemde hond, stof of ander vuil, “aangeraakt” voer van eerdere shoppers, enz.). Dergelijke korrels (maar ook lekkernijen etc.) kunnen gifstoffen (schimmels) bevatten die schadelijk kunnen zijn voor honden. In grote hoeveelheden kunnen ze zelfs een hond doden.
- Bedenk dat de beste voeding voor een hond nog steeds rauwe voeding is, de zogenaamde BARF. Daarom zijn Yoggies koudgeperste pellets de gezondste keuze voor “granulators”.
Wanneer u uw hond rauwvoer wilt geven, het zogenaamde BARF
Voordat u begint met “BARFen”, moet u ook de valkuilen kennen van het op deze manier voeren. Belemmeringen kunnen eenvoudig zijn, zoals een tijdrovende voorbereiding, hogere financiële kosten of zelfs het feit dat de hondeneigenaar vegetariër is en de aanblik van vlees hem geen goed gevoel geeft. Meer veeleisende redenen zijn onder meer het risico op parasieten in het voedsel of een onjuiste omgang met rauw hondenvoer (ontdooien en opnieuw invriezen, of voedsel in een kom laten liggen, enz.). U moet al deze redenen overwegen voordat u begint met “barfen”.
Hoe een puppy op de juiste manier te voeden?
- Voer de puppy maximaal 5 keer per dag ; verlaag de voedingsdosis (afhankelijk van de leeftijd) geleidelijk tot twee per dag tijdens de volwassenheid.
- Geef de hond regelmatig en met regelmatige tussenpozen eten. Je ondersteunt de aanmaak van spijsverteringsenzymen en de opname van voedsel. Last but not least is het een zekerheid voor de puppy van de regelmaat van de voedselvoorziening en zal hij meer zelfvertrouwen hebben.
- Geef de hond voldoende rust, tijd en vers water tijdens het voeren.
- Na het spenen van de pup bij de teef en tijdens het doorkomen van de tandjes kunt u de Yoggies korrels kortstondig licht bevochtigen zodat de pups beter bijten.
- Laat de overgebleven pellets, die de puppy niet eet, niet de hele dag in de voerbak liggen . Doe ze in een afsluitbaar bakje (bijvoorbeeld in de koelkast) en geef de pup de volgende voeding. Plaats dergelijke korrels nooit terug in de zak met ongebruikte korrels om besmetting van verse korrels, bijvoorbeeld met speeksel, en schimmels, bijvoorbeeld door het groeien in de zak met korrels, te voorkomen. Lees het artikel over de juiste granulaatopslag .
- Wij adviseren de hond het granulaat alleen te geven en er geen bouillon of supplementen aan toe te voegen, tenzij dit noodzakelijk is (diëten, de noodzaak van gewichtstoename na operaties, drachtige en lacterende teven, enz.).
- Geef honden voedingssupplementen, yoghurt, snoepjes en conserven buiten hun hoofdrantsoen . Het kan gemakkelijk gebeuren dat de sluwe hond zulke “lekkernijen” lekkerder vindt dan de brokjes en de brokjes dan zelf afwijst.
- Besteed bijzondere aandacht aan de evenwichtige voeding van puppy’s van actieve, grote en grote rassen (bijv. actieve Hongaarse windhond, groot ras zoals de Moskouse Waakhond, enz.). Let vooral op de calcium- en fosforbalans in het voer. De pup moet op natuurlijke wijze groeien. Een afwijkend gehalte aan voedingsstoffen (eiwitten en vetten) is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de hond. Met andere woorden: laat uw puppy niet te snel opgroeien (overleg hierover bijvoorbeeld met uw dierenarts). De hond kan dan in de toekomst bijvoorbeeld gewrichtsproblemen krijgen.
Bedenk dat een uitgebalanceerde puppyvoeding anders moet zijn dan een uitgebalanceerde voeding voor een volwassen of oudere hond.JIří Švihálek, directeur van Yoggies
Hoe volwassen honden op de juiste manier te voeren?
Voer een volwassen hond bij voorkeur twee keer per dag. Yoggies Actieve pellets met eend en hert met 28,6% eiwit en 12% vet uit vlees zijn geschikt voor honden met hogere prestaties en dus hogere eisen aan de opname van kwaliteitsenergie tijdens het sporten of hondensport.
Het voer dient een uitgebalanceerde hoeveelheid van alle belangrijke voedingsstoffen te bevatten, zoals eiwitten en vetten van dierlijke oorsprong (niet hittebehandeld), koolhydraten (niet te verwarren met suikers), Omega 3 en 6 bij voorkeur van dierlijke oorsprong, supplementen voor de ontwikkeling en ondersteuning van het bewegingsapparaat en supplementen ter ondersteuning van de spijsvertering, prebiotica en probiotica.JIří Švihálek, directeur van Yoggies
Als uw hond niet wordt blootgesteld aan hoge stress, heeft hij geen voeding voor actieve honden nodig. Je kunt dus beter kiezen voor Yoggies recept met kip en rundvlees of Yoggies lamsvlees met witte vis , die geschikt zijn voor honden met overgewicht of met bepaalde dieetwensen en ziektes. Raadpleeg altijd uw dierenarts bij het kiezen van de juiste voeding voor een zieke hond!
Zijn er verschillende korrelgroottes?
Ja, er zijn veel verschillende maten en vormen korrels. Het hangt van u af welke u kiest voor uw hond. U moet de grootte van de pellets in de eerste plaats kiezen op basis van de leeftijd en de grootte van uw hond. Pellets van normaal formaat (NORMAAL formaat bij Yoggies) zijn geschikt voor volwassen honden van middelgrote en grote rassen of puppy’s van grote en grote rassen .
Kleinere pellets zijn meestal bedoeld voor jongere puppy’s en honden van kleine rassen (bijvoorbeeld chihuahua’s). Bij Yoggies hebben we MINI GRANULES , van elk type granulaat.
Vergeet niet dat de hond in het voedsel moet bijten en het niet moet doorslikken. Hij zal dan meer genieten van eten en voeren, en integendeel, je voorkomt mogelijke spijsverteringsproblemen.
Hoe voedsel kiezen op basis van de gezondheidsstatus van de hond?
Als honden last hebben van winderigheid, diarree, slechte adem of overmatig krabben en een vacht van slechte kwaliteit hebben, kan dit een voedselallergie zijn of ‘slechts’ een tekort of teveel aan bepaalde voedingsstoffen in het bestaande voer. Dan is het goed om de oorzaak van het probleem te achterhalen en op basis daarvan het juiste voer te kiezen. Te veel eiwitten of vetten in voedsel kunnen bijvoorbeeld gasvorming en diarree veroorzaken. De oplossing is eenvoudig: kies voor een minder ‘hartig’ voer.
Hoe kies je voer op basis van de leeftijd van de hond en hoe voer je een oudere hond?
Een volwassen hond, een drachtige teef, een lacterende teef, een puppy, een hond met overgewicht en een oudere hond hebben verschillende voedingsbehoeften. Hoe voer je een oudere hond gezond, als oudere honden al voorzichtiger, rustiger zijn en niet zoveel activiteit hebben als in de vroege volwassenheid? Een oudere hond moet zeker licht verteerbare voeding krijgen met een lager eiwit- en vetgehalte . Componenten die het gewrichtsapparaat, de hersenen en de vitaliteit van de hond ondersteunen, moeten daarin de boventoon voeren. Het kan op basis van een groter aandeel visvlees, natuurlijke kruiden, vitamines, etc. Yoggievoer bestaat uit lamsvlees met witte vis in combinatie met een snack in de vorm van kalkoen uit blik met zoete aardappelen.
Nog steeds niet duidelijk? Lees meer informatie over het kiezen van brokjes voor uw hond of bezoek ons advies .