In het volgende interview adviseert de dierenarts hoe je een gezonde hond vanaf een puppy voedt zodat deze zonder gezondheidsproblemen kan uitgroeien tot een gezonde en vrolijke volwassene. Ook leer je of probiotica en prebiotica in hondenvoer belangrijke en mogelijk andere nuttige informatie zijn. We vragen MVDr. Daniely Králové van de veterinaire chirurgie.
Vertel ons eerst of u koudgeperste korrels in uw kantoor heeft aangeboden voordat u over Yoggies hoorde?
Yoggies heeft een aantal jaren persoonlijk contact met mij opgenomen. We ontdekten dat we hetzelfde doel hebben, namelijk het promoten van een gezonde manier van voeren van honden. In het verleden was ik echter geïnteresseerd in koudgeperste korrels, in verband met de heer Clemens Dingmann uit Duitsland. Hij is een natuurgenezer die al zijn hele leven met kruiden bezig is en volgens oude familierecepten zowel voedingssupplementen als koudgeperste korrels produceert. Ik heb de korrels ook geprobeerd, maar het publieke bewustzijn en de verlichting was nog niet zo en er was niet veel interesse in. Tegenwoordig, wanneer mensen meer geïnteresseerd zijn in voeding, biologische voeding en een gezondere levensstijl, is er ook een grotere interesse in het gezonder voeren van onze harige huisdieren, en daar ben ik erg blij mee.
Zijn probiotica in voer voor jou een van de criteria, waarom voor dit voer kiezen?
Zeker niet het enige hoofdcriterium, maar als het voer probiotica bevat, is dat een groot voordeel en dat erken ik gewoon . Ik denk dat probiotica een grote toekomst hebben. In het bewustzijn van mensen zijn ze opgenomen in de categorie van supplementen die verband houden met de spijsvertering, vooral na behandeling met antibiotica, wat correct is, maar gerenommeerde studies tonen een veel bredere reikwijdte . Bijvoorbeeld een positief effect op de aanmaak van bloedcellen, het immuunsysteem en de algehele conditie, zelfs mentaal. Als we aan de naam denken, is het eigenlijk al veelzeggend. Omdat bios Latijn is voor leven, betekent pro-bio dus pro-leven!
In mijn praktijk krijg ik vaak de vraag wat ik me precies moet voorstellen onder een probioticum en wat het verschil is tussen probiotica en prebiotica. Dus:
Wat zijn PROBIOTICA?
Het zijn culturele bacteriestammen waarmee we met miljarden het spijsverteringskanaal koloniseren en die onder meer voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën groeien. Specifiek bijvoorbeeld Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium breve en anderen. Het zijn dus goede micro-organismen die de samenstelling van de natuurlijke darmmicroflora gunstig beïnvloeden.
Wat zijn PREBIOTICA?
Ze zijn het voedsel of substraat voor deze nuttige micro-organismen om te gedijen. Het is eigenlijk een onverteerbaar bestanddeel zoals de oplosbare vezel inuline. Dit zijn voornamelijk fructo-oligosachariden of enkelvoudige suikers.
Over het algemeen zijn honden en katten die regelmatig deze nuttige micro-organismen in hun dieet hebben, beter bestand tegen infecties en ziekten, verteren ze beter en gedijen ze beter.
Vanaf welke leeftijd krijgen honden of puppy’s koudgeperste korrels?
Op de Yoggies minikorrels kunnen alle honden puppy’s beginnen met tandenknarsen, waar de “tandenfee” al naar toe is gevlogen! Met een glimlach op mijn gezicht bedoel ik dat leeftijd bij Yoggies niet zo belangrijk is als het vermogen om te beginnen met bijten. Ik hou van de Yoggies-korrels die vanaf het begin zijn ontwikkeld volgens het patroon van de natuur. Daarom is het qua voedingswaarde geschikt voor zowel een puppy, een volwassen hond als een oudere hond . Wij dierenartsen noemen het systeem ook wel ” All Life Stages ” ( voor alle leeftijdsgroepen van honden ).
En hoe zit het met de natuur, hoe gaat het daar?
Als je erover nadenkt, hebben puppy’s van wolven of wilde honden geen ander voedsel dan borstvoeding in het wild. Maar ik wil één ding benadrukken. Alles is de noodzaak om zich aan te passen aan de huidige leeftijd, stress en capaciteiten.
De eerste twee tot drie weken voordat de oogjes beginnen te openen, zitten de pups mooi verstopt in het hol en is de moeder bijna 24 uur per dag voor hen beschikbaar en geeft ze alleen borstvoeding. De andere leden van de roedel dragen haar eten naar haar hol, zodat ze helemaal niet weg hoeft. Tussen de derde en vierde week beginnen hun eerste tanden te groeien en beginnen ze met kleine onderzoeken van het gebied. Volwassenen verdrijven af en toe hun reeds gekauwde en gedeeltelijk verteerde voedsel. Ze maken een periode door waarin ze geleidelijk wennen aan vast voedsel, maar ze geven nog steeds borstvoeding.
En hoe “groeien” puppy’s verder?
In de tweede levensmaand neemt de moedermelk af, waardoor de verhouding melkvoeding en zacht verteerde voeding langzaam verandert. Soms grijpen ze zelfs de poot van een haas en beginnen te ontdekken waar de scherpe naalden in de snuit eigenlijk goed voor zijn. LANGZAAM wennen ze aan de volle voeding van volwassenen.
Maar waarom analyseer ik het zo gedetailleerd? Ik wil een oproep doen om puppy’s van een teefje nooit eerder dan 2,5 maand weg te nemen, zodat ze de tijd heeft om geleidelijk te wennen aan de voeding van volwassenen bij het geven van borstvoeding. Vooral als je een klein ras neemt, is het belangrijk om de korrels enige tijd te laten weken. Helaas moet ik in dit opzicht, dankzij het negatieve fokken van mensen, toegeven dat in sommige rassen gedomesticeerde honden niet alleen de grootte van tanden hebben, maar ook de positie en beet al heel ver weg van wolven. De kwaliteit van de tanden in de kaak en hun vermogen om te bijten en te pletten is niet meer zo perfect als die van wolven.
Yoggies Active korrels zijn door hun samenstelling het meest geschikt voor een puppy .
Wel raad ik je aan om op zo’n jonge leeftijd een beetje bouillon te schenken, bijvoorbeeld lauw water, of nieuwe Yoggies sauzen. Zo beginnen de korrels een beetje op te lossen en hebben de pups de tijd om niet alleen te leren bijten, maar ook om het spijsverteringskanaal geleidelijk en in kleine stapjes voor te bereiden op vast voedsel! Dus het antwoord op je vraag is dat puppy’s Yoggies kunnen gaan eten wanneer hun melktanden voldoende zijn doorgesneden om te beginnen met kauwen. Meestal beginnen de tanden te groeien rond de derde week van hun leven en binnen twee maanden zouden de melktanden mooi ontwikkeld moeten zijn. En maak je geen zorgen, er zijn in totaal 28 melktanden (42 op volwassen leeftijd), en zoals je letterlijk op je eigen huid zult voelen, zijn zelfs kleine tandjes scherp genoeg om de korrels mooi te laten bijten.
Yoggies-granulaat is een veelgebruikt, koudgeperste voeding, vooral voor gezonde honden. Als er echter een “hondenpatiënt” in uw kantoor is, aan wie van hen biedt u Yoggies-korrels als hoofdvoer aan?
Mensen op kantoor vragen me vaak: “Dokter, vertel ons, welk eten is het beste?” En ik antwoord dat niets zo zwart-wit is om te zeggen dat dit het beste is, en dit het slechtste.
Je kunt heerlijk eten en de ene hond is daarna in topconditie en de andere misschien niet. Daarom zeg ik dat we eerst moeten nadenken over wat voor soort voer we onze hond willen geven. Als het zal smaken en passen bij mijn hond, als hij een stabiele regelmatige ontlasting heeft, heeft hij geen last van een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie , enz. Om deze redenen kan het beste voer voor elke hond anders zijn.
Elke dierenarts moet kunnen en helpen om de beste voor uw hond te vinden. Persoonlijk ben ik geneigd te geloven dat hoe dichter de voeding bij natuurlijk voedsel ligt, hoe waarschijnlijker het is voor uw hond. Speciaal voor eigenaren die geïnteresseerd zijn in de voeding van hun honden en gezond willen eten, bieden wij Yoggies korrels aan. Goede voeding en een gezonde levensstijl is half gezond en dat geldt zowel voor de mens als voor onze honden. En aangezien preventie het beste is wat ik iedereen kan voorschrijven, zal ik het meest blij zijn als de eigenaren interesse hebben in voeding van de pup.
Heel vaak schakelen we echter gedurende het hele leven over op koudgeperste Yoggies-korrels. Vooral bij patiënten die last hebben van terugkerende spijsverteringsproblemen. Voor problemen zoals winderigheid, diarree of diverse voedselallergieën, problemen met overgewicht of ondergewicht, problemen met ophoping van tandplak en tandsteen, etc.
Raden jullie aan om andere supplementen aan Yoggies toe te voegen, zoals zalmolie?
Voedingssupplementen zijn een veelbesproken hoofdstuk in gezond eten. Om dit te begrijpen, is het noodzakelijk om uit te leggen wat een voedingssupplement is.
Het zijn zogenaamde micronutriënten, waaronder bijvoorbeeld: aminozuren, vitamines, mineralen, verschillende kruidenextracten, enz. Ze voeden cellen, beïnvloeden hun biochemische processen, nemen deel aan het metabolisme en kunnen vele andere functies hebben. Zoals de naam al aangeeft, is het hun taak om voeding aan te vullen. De meeste van deze micronutriënten worden door dieren in de natuur verkregen uit voedsel, hetzij rechtstreeks, hetzij door het lichaam zelf.
Bij huisdieren kan het echter voorkomen dat door een onevenwichtige of ongeschikte voeding, of door verschillende ziekten, of het effect van een verslechterd milieu, een tekort in het lichaam kan optreden. Het kan zich in het uiterste geval ook uiten in een ernstige ziekte en levensgevaar. Daarom antwoord ik: ja, voedingssupplementen kunnen worden toegevoegd, maar dat wil ik met voorbedachte rade en in de juiste kwaliteit en combinatie benadrukken. Ik geef echter altijd de voorkeur aan natuurlijke supplementen boven door de mens gemaakte chemicaliën .
Zalmolie is slechts een van de zovele van die prachtig natuurlijke supplementen, omdat het echt op een puur natuurlijke manier uit zalm wordt gewonnen. Het wordt verwerkt zonder hoge temperaturen, die anders zulke waardevolle micronutriënten en hun bruikbaarheid in het lichaam zouden vernietigen.
Deze olie bevat Omega 3 en Omega 6 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze hebben veel gunstige effecten, zoals ontstekingsremmende eigenschappen, een positief effect op de structurele structuur van hersencellen. Ze verlagen ook het slechte cholesterol en hebben zo een gunstig effect op het cardiovasculaire systeem en de vaatwand. Ze hebben ook een ondersteunende werking op het immuunsysteem, het voortplantingssysteem, de huid, de klauwen of de kwaliteit van de vacht en nog veel meer.
Daarom raad ik zalmolie voor Yoggies korrels zeker aan als extra aan voeding en ter preventie bij gezonde honden, of in hogere doseringen als genezende peeling voor verschillende soorten belastingen en ziekten.