Diarreeziekten en winderigheid (windjes) kunnen een gezondheidsrisico zijn voor de hond

U kent vast wel een situatie waarin uw huisdier een beetje overtollig gas “laat vliegen” bij bezoek, in een restaurant of in een tram. Op het moment dat de rest van het personeel elkaar langzaam begint aan te kijken, zodat uiteindelijk alle ogen op het arme dier rusten, hoef je alleen maar de toe te geven en je excuses aan te bieden. En dit is meestal het moment waarop u de vraag over het onderwerp begint aan te pakken – Hoe om te gaan met diarree en winderigheid bij honden?

 Tip: Naast het kiezen van een slechte kwaliteit voer kan winderigheid ook veroorzaakt worden door een onnodig hoog gehalte aan eiwitten en vetten in het voer. Als u bijvoorbeeld een eiwitrijk en vetrijk voer kiest voor uw huisdier met minder lichamelijke activiteit.

Wat veroorzaakt winderigheid?

Er zijn verschillende redenen en er is geen duidelijk antwoord op deze vraag. Bij kortlevende rassen, zoals de Franse Bulldog, kan het de opname van overmatig ingeslikte lucht tijdens het voeren veroorzaken. Bij de meeste rassen is de oorzaak echter voedsel van slechte kwaliteit en vooral een  slechte bron van eiwitten in de voeding. Ze hebben de meest stinkende rottingsprocessen bij het verteren van eiwitten van lage kwaliteit  of voedsel met een onnodig hoog gehalte aan eiwitten en granen.

Vertraagde darmperistaltiek als gevolg van een verkeerde samenstelling van het voedsel en gebrek aan lichaamsbeweging is het gevolg van een slechte spijsvertering en gasproductie. Praktisch gezien zijn dit eigenlijk gevaarlijke rottingsprocessen in het spijsverteringskanaal.

Zelfs frequente winderigheid kan de gezondheid van de hond in gevaar brengen

Enterococcus faecalis

Enterococcus faecalis

Een bepaalde hoeveelheid gas kan ook in het spijsverteringskanaal en in het bloed terechtkomen. De meest stinkende “scheten” zijn die van slecht voedsel. En als er granen, sommige groenten en vooral veel zwavelhoudende aminozuren in zitten, heb je een probleem. De langdurige overgroei en het optreden van Enterococcus Faecalis in de darmen kan bijzonder gevaarlijk zijn . In wezen is het een “verspreide” darmmicroflora en een onbalans waarin deze Enterococcus zich vermenigvuldigt.

Inname van voedsel “voegt” ook niet toe aan een kwaliteitsdieet. Een verslindende hond krijgt veel meer lucht dan een hond die vrede te eten heeft.

Tip: Naast twee keer per dag voeren, moeten we honden leren niet te schrokken.

Het onderschatten van diarreeziekten en winden kan niet lonen

Ons doel is niet om honden- of katteneigenaren meteen af ​​te schrikken . Soms loopt een deel van die “scheet” weg. Zodra echter langdurig winderigheid optreedt of sterk ruikt, moet actie worden ondernomen. Overgroei van bovengenoemde bacteriën kan op oudere leeftijd leiden tot kanker.

Koudgeperste korrels voor Yoggies

Maar je hoeft niet meteen naar de dierenarts te rennen om daar van af te raken. Meestal kunt u zelf advies geven als u weet hoe u om moet gaan met hondendiarree en winderigheid.

Hoe te beginnen met het elimineren van problemen met winderigheid en diarree?

Het eerste advies is om de huidige voeding van de hond te  veranderen . Als je geëxtrudeerd voer geeft, probeer dan over te stappen op koudgeperste korrels met Yoggies probiotica . Deze korrels zijn perfect verteerbaar en laten geen rottende resten achter in de darm. De hond zal ze sneller verteren, ze bevatten geen gluten, soja, suiker of kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen .

Het gehalte aan probiotica in de korrels helpt ook om een evenwichtige darmflora (microbioom) te behouden en de immuniteit van de hond te versterken Grofgemalen grondstoffen samen met voedingsingrediënten zoals  gemalen diatomeeënaarde en voldoende vezels ondersteunen de peristaltiek van de darm en reinigen zo de darm op natuurlijke wijze.

Dit alles helpt een goede spijsvertering en een goede conditie van het spijsverteringskanaal van de hond en elimineert zo ongewenste winderigheid of diarree bij honden.

Yoghurt voor honden

Yoghurt voor honden en katten Yoggies

Yoghurt voor honden en katten Yoggies

Een andere tip die we hebben voor eigenaren van niet alleen honden die problemen hebben met de spijsvertering is Yoggies yoghurt voor honden (en katten). Dit is een  frisse yoghurt voor honden en katten boordevol probiotica die de gezondheid en weerstand van de hond ondersteunen.

Tip: Weet je dat je je hond yoggies yoghurt mag geven? U kunt meer lezen over yoghurt voor honden hier . 

De testresultaten spreken voor zich. Voeding die altijd zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke voeding uit de natuur komt, heeft altijd een positief effect op de gezondheid van de hond. Daarom is de combinatie van koudgeperste korrels met lactobacillen met het toedienen van yoghurt voor honden een groot voordeel voor de gezondheid van uw hond.

Hoe zit het met de dierenartsen?

Ze zijn het eens over een aantal belangrijke standpunten. De eerste is het feit dat een zekere mate van winderigheid normaal is , maar acute problemen niet over het hoofd kunnen worden gezien. Testen bij verschillende dierenklinieken hebben aangetoond dat de meest voorkomende trigger een verkeerd gekozen of onevenwichtige voeding is in combinatie met invloeden van buitenaf. Als alternatief kan het een zogenaamde voedingsfout zijn. De hond wordt meestal goed gevoerd, maar in het weekend geven de baasjes hem iets te eten dat niet bij hem past. In principe kan het echter ook afval in de mand zijn, of tijdens een wandeling bedorven eten, dat de hond snel eet als de eigenaar niet kijkt. En hier is het weer en je moet weer de vraag behandelen hoe om te gaan met hondendiarree en winderigheid.

Probiotica voor Yoggies-honden

Probiotica voor Yoggies-honden

Tip: de oorzaken van diarree en “scheten” kunnen talrijk zijn en vooral – bij sommige honden is een kleine dosis vetter voedsel voldoende en het probleem is er al.

Voordat u naar een dierenarts gaat…

Voordat u naar uw dierenarts gaat, is het een goed idee om na te denken over de afgelopen uren of dagen. Denk na over wat er anders was en probeer een “trigger” voor problemen te vinden. Vaak helpt slechts een kleine aanpassing van de voeding en weet u direct hoe u om moet gaan met hondendiarree en winderigheid. De opname van probiotica in het dieet van de hond kan ook helpen , zoals MVDr.Daniela Králová zegt

 Tip: onbehandelde diarree kan de darmwand beschadigen, de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen verstoren. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van kanker!

Hoe diarree en winderigheid bij een hond te bestrijden?

Adviseert MDRr.Markéta Rázgová van veterinaire chirurgie animal.

Koekjes voor honden Yoggies

Koekjes voor honden Yoggies

Het belangrijkste principe van  hoe om te gaan met hondendiarree en winderigheid  is kwaliteits koudgeperste voeding in combinatie met een omgeving waarin de hond voldoende rust heeft om te eten. Vergeet kwaliteits snacks niet .

  1. Wat is de meest voorkomende oorzaak van diarree en winderigheid bij honden? Meestal een voedingsfout, of langdurige ongepaste voeding, granen in het dieet, bedorven voedsel, onbehandeld of slecht behandelde diarree, “verstoorde” microflora, allergieën voor sommige eiwitten in de voeding.
  2. Wat kan er gebeuren als de problemen niet worden opgelost?  Chronische diarree en zelfs pancreasziekte, slechte vertering van voedingsstoffen en dus een tekort aan voedingsstoffen voor het lichaam kunnen optreden. Dit kan leiden tot verlies van conditie. Op de lange termijn kunnen microscopisch kleine veranderingen in de darmwand en hardnekkige verstoring van de vertering en opname van voedingsstoffen optreden. Dan kunnen diarreeziekten levenslang zijn. Geïrriteerde darmcellen kunnen zo verzwakt zijn dat er vaak kanker ontstaat.
  3. Wanneer problemen thuis oplossen en wanneer een dierenarts raadplegen? Alvorens een dierenarts te bezoeken, wordt aanbevolen om licht verteerbare dieetvoeding te geven in kleinere doses – 3 tot 5 doses per dag. Zo is bijvoorbeeld Yoggies lam met witvis geschikt Geef de hond ook een probiotoka – bv  Yoggies yoghurt . Als diarree niet wordt verholpen, of als er bloed of slijm wordt toegevoegd, is een bezoek aan een dierenarts noodzakelijk, omdat de oorzaak een parasitaire of bacteriële infectie kan zijn.
  4. Voorkomen is altijd beter, maar wat? Preventie is het handhaven van een geschikte samenstelling van darmbacteriën en hun verhouding. Om dit te doen, is het mogelijk om zoveel mogelijk opneembaar voedsel te voeren, zodat er zo min mogelijk “afval” is, dat in de darm “rot”. Je moet zelfs alles vermijden dat het spijsverteringskanaal kan irriteren – gluten, soja of zelfs een ongepaste verhouding tussen eiwitten / vet / koolhydraten.

Preventie staat voorop!

Denk aan preventie om terugkerende diarree, ontstekingen of misschien kankers van het spijsverteringskanaal van de hond te voorkomen . Gezonde en kwalitatieve voeding, rijk aan alle belangrijke natuurlijke ingrediënten van dierlijke eiwitten en vetten, via vitamines, mineralen, vezels tot probiotica en prebiotica. Dergelijk voer garandeert de hond een goede spijsvertering en voeding. Daarom hebben we  Yoggies-recepten bedacht die gebaseerd zijn op de terugkeer naar voedsel uit de natuur.

Een voorbeeld voor iedereen

Roxy Honden Yoggies

Roxy

Onze ” hond” Roxy had last van gasvergiftiging en diarree, toen het gezin zelfs ‘s nachts 20 minuten met hem uit moest. “In die tijd begon ik yoghurt voor honden uit te vinden en daarachter ook koudgeperste korrels”, zegt , de oprichter van Yoggies en vervolgt: “Vandaag de dag zit Roxy uitsluitend op Yoggies-korrels en krijgt hij dagelijks 1/2 yoghurt (inclusief gewrichtsvoeding). Roxy heeft geen diarree, “laat geen scheet” en is een zeer vitale hond waar we allemaal blij van worden en zonder hem kunnen we ons geen dag voorstellen… “. 

Tip: Wil je het volledige Yoggies-verhaal lezen? Je kunt hem hier vinden .

… En misschien nog een ? De fokker van een 49 kg wegende, mooie Ridgeback wendde zich tot ons, dat noch zij, noch de dierenarts zijn diarree aankan (ondanks de gebruikte medicatie). Dus stapten ze over op Yoggies korrels met  lam en witvis . De fokker had Yoggies yoghurt ook als lunchsnack bij deze manier van voeren opgenomen . Binnen een paar dagen ging de telefoon met het bedankje dat ze “..zo’n poep…” al lange tijd niet meer had gezien met de hond. En we hebben veel van dergelijke verhalen , kijk zelf maar.

En vergeet niet dat gezondheid begint in de kom®