
Geschiedenis van hondenbrokken
De eerste persoon die zijn honden droogvoer begon te geven, was James Spratt uit Cincinnati in de VS. Hij probeerde koekjes te maken van runderbloed. En omdat hij merkte dat honden dit voer lekker vonden, werd droogvoer in de jaren 30 industrieel geproduceerd . In die tijd heerste er ook een economische crisis, dus om de kosten te drukken, werden er ook granen in hondenvoer verwerkt.
In de jaren zestig was er geen voedsel meer te vinden, dus werd bijna alles wat hen ook maar enige voedingswaarde gaf, verwerkt tot veevoer. Dit waren voornamelijk restjes die niet voor menselijke consumptie werden verwerkt.
In de jaren 70 begon complete en uitgebalanceerde hondenvoeding op de markt te komen . Destijds was de handel in hondenvoer al een enorme business, wat onder andere betekende dat grote fabrikanten de kosten gingen optimaliseren en hun winsten gingen verhogen. Soja, rijk aan eiwitten, werd als vleesvervanger aan de korrels toegevoegd. Net als kunstmatige vitamines en conserveermiddelen kan het echter, bij langdurig gebruik, de gezondheid van een hond aanzienlijk schaden.
In de jaren tachtig en negentig nam de concurrentie toe en verschenen er labels zoals ‘premium’, ‘superpremium’ of ‘holistisch’. Geen van deze labels was echter juridisch bindend en het waren slechts marketinglabels.
Honden begonnen geleidelijk spijsverteringsproblemen, leveraandoeningen, huid- en vachtproblemen, diverse allergieën, kanker en obesitas te ontwikkelen. Tegenwoordig is het heel normaal dat onze viervoeters aan vergelijkbare welvaartsziekten lijden als mensen. Onderzoek toont aan dat het langdurig voeren van ultrabewerkte korrels van lage kwaliteit een aanzienlijke impact had op deze complicaties.
Gelukkig weten we nu dat honden, net als mensen, gevarieerd en kwalitatief goed voedsel nodig hebben om gezond en energiek te blijven. We gebruiken de nieuwste onderzoeken en werken samen met topvoedingsdeskundigen om deze trend te keren, zodat we allemaal zo lang en gezond mogelijk kunnen leven.
Honden zijn voornamelijk carnivoren
Honden zijn facultatieve carnivoren. Dit betekent dat ze voornamelijk dierlijke componenten in hun voeding nodig hebben, aangevuld met een uitgebalanceerde mix van plantaardige componenten. Om uw hond gezond te voeren, moet u iets weten over de productie van brokken.
Geëxtrudeerd, gebakken of koudgeperst? Wat is het verschil?
Geëxtrudeerde korrels vinden hun oorsprong in de jaren 30. De essentie van hun productie is de verwerking van alle grondstoffen tot fijngemalen meel (vlees, botten en andere grondstoffen). Hieruit ontstaat een fijn pasta-achtig deeg dat in een extruder onder hoge temperatuur (tot 200 °C) en druk (tot 4 bar) door een zeef wordt geperst . Hierdoor ontstaan hete korrels die precies hetzelfde zijn als elkaar. Tijdens dit proces worden alle virussen en bacteriën gedood, maar helaas gaat daarmee ook een aanzienlijk deel van de voedingswaarde en smaak verloren. Deze moeten vervolgens weer worden toegevoegd door het achteraf besproeien met vitamine- en voedingspremixen van de chemische productie, die onder andere ook het korrels conserveren. Hierdoor gaat het voedsel zo lang mee.
Een andere productiemethode is koudpersen. Hierbij vormen fysieke processen en de nadruk op het behoud van de natuurlijke voedingswaarde van de grondstoffen de basis. Deze worden gedroogd bij veel lagere temperaturen en gedurende een veel langere periode. Vervolgens worden ze gemengd en koudgeperst (tot 40 °C). Hoge druk perst het natuurlijke vet naar het oppervlak van de korrel, waardoor het geconserveerd wordt. Met de juiste samenstelling en kwaliteit van de grondstoffen zijn er geen extra additieven, vitaminen of conserveermiddelen nodig.
De basis is een evenwichtige BARF
Bij Yoggies ontwikkelen we brokken die qua samenstelling zo dicht mogelijk aansluiten bij wat een hond (of diens voorouder) in de natuur zou krijgen. Het dichtst dat we dit concept vandaag de dag benaderen, is het voeren van rauw voedsel (ook wel BARF genoemd). Dit is de best bruikbare bron van alle voedingsstoffen voor een hond en benadrukt tegelijkertijd de kwaliteit en variatie van de grondstoffen, wat wordt bevestigd door uitgebreid onderzoek en ervaren dierenartsen . We laten ons inspireren door BARF en stellen onze individuele brokkenvarianten op basis hiervan samen.
Tip: Ontdek waarom Yoggies brokken de bijnaam ” Dried BARF ” hebben
Waarom produceren wij koudgeperste korrels?
- Onze hond Roxy raakte vergiftigd en het duurde lang voordat we haar erdoor kregen. Ze had problemen met BARF, zelfs met gekookt voedsel, en dan heb ik het nog niet eens over geëxtrudeerde brokjes.
- Niet iedereen durft BARF of een andere, meer veeleisende voedingsvorm te proberen. Korrels is en blijft altijd het makkelijkst.
- Wij zijn van mening dat je je hond niet zijn hele leven één soort voer moet geven, maar, net als bij mensen, verschillende varianten moet combineren. Koudgeperste brokken zijn de beste optie om soepel te kunnen wisselen tussen gekookt, BARF en brokken.
Het werkt zelfs zonder warmtebehandeling
De oude Indiërs droogden vlees om het langer houdbaar te maken. In combinatie met andere fysieke processen is het echt mogelijk om korrels te produceren zonder chemicaliën of hoge temperaturen, die ook in ongewijzigde toestand enkele maanden houdbaar blijven. De sleutel is hoogwaardige grondstoffen en nauwkeurige technologische procedures.
Onze koudgeperste brokken bevatten voornamelijk vlees van Europese boerderijen en veel dierlijke vetten. Daarnaast bevatten ze hoogwaardige koolhydraten, zoals licht verteerbare aardappelvlokken (geen hele aardappelen, die zijn moeilijker te verteren), en een mix van fruit, groenten en kruiden voor extra vitamines en vezels.
Sommige formules bevatten natuurlijke supplementen, zoals koudgeperste oliën ter aanvulling van Omega 3 en 6, mosselextract voor gezonde gewrichten of diatomeeënaarde en turf ter ondersteuning van de darmperistaltiek.
Probiotica in voer
Waar wij verder in gaan dan andere voerfabrikanten, is de speciale mix van probiotica die we aan ons voer toevoegen. Dit zijn speciale stammen goede bacteriën die nauw aansluiten bij het microbioom van de hond en zeer effectief bijdragen aan de ondersteuning van de immuniteit, vachtkwaliteit, huid en algehele spijsvertering. Onderzoek toont ook aan dat honden met een divers darmmicrobioom minder last hebben van ernstige ziekten zoals verschillende soorten kanker.
Er zijn tegenwoordig al verschillende merken op de markt die verklaren dat hun voer ook probiotische culturen bevat. Helaas is de wetgeving op dit gebied meer in het voordeel van fabrikanten dan van consumenten. De wet verplicht ons, de fabrikanten, om de ingrediënten die we aan het voer toevoegen in de samenstelling te vermelden. Het is echter niet langer vereist dat we aangeven hoeveel er overblijft na een bepaald productieproces.
Probiotica verdragen kou goed, omdat ze in rust gaan en wachten op de juiste omstandigheden. Ze gedijen bij temperaturen rond de 25 °C, dus bewaren op kamertemperatuur is geen probleem (tenzij het yoghurt of andere gekoelde probiotische producten betreft). Ze verliezen langzaam hun effectiviteit bij temperaturen boven de 40 °C , bij temperaturen rond de 50-60 °C neemt hun aantal aanzienlijk af en bij 100 °C worden vrijwel alle probiotica volledig vernietigd. Dit is ook een van de redenen waarom we bij elke stap in de productie van ons korrels een thermometer gebruiken.
Tot 87% rauw vlees vóór het langzaam drogen
Een kom uitgebalanceerde rauwe BARF zou over het algemeen een hoog percentage vlees moeten bevatten. Onze brokken zijn gebaseerd op deze recepten. Waarom staat de vleesverhouding dan op de achterkant van de verpakking, bijvoorbeeld 40% en niet 87%? Het is simpel:
Vlees bevat van alle ingrediënten in het korrels het meeste water. We drogen alle ingrediënten langzaam in verschillende fasen, zodat het meeste water uit het vlees verdampt. Het resultaat is een andere verhouding, maar als je de ingrediënten zou “rehydrateren”, zou je een kom krijgen waarin je 87% vlees aantreft. En omdat koudgeperste korrels geen verdere hittebehandeling ondergaan, zijn hun voedingswaarden vergelijkbaar met die in de staat vóór het drogen.
Hoe kiest u het juiste voer en kwaliteitsgranulaat voor uw hond:
- Allereerst moet u bepalen of u brokken kiest voor een oudere, volwassen, drukke hond of voor een puppy.
- Verdiep u in het productieproces van korrels (geëxtrudeerd, gebakken, koudgeperst, enz.).
- Lees de ingrediënten, want het specifieke vlees moet als eerste vermeld staan. Zo niet, kies dan een andere brok.
- De ingrediënten van het product moeten in aflopende volgorde worden vermeld. Als rijst als eerste wordt vermeld, weet dan dat het grootste deel van de korrel uit rijst bestaat.
- Vermijd brokken die ‘dierlijke bijproducten’ bevatten, omdat er bijna alles (inclusief pluimveeveerextract) in deze formule verborgen zit.
- Geëxtrudeerde korrels kunnen vaak onnodig hoge hoeveelheden conserveermiddelen bevatten (bijvoorbeeld kunstmatige vitamines als conserveermiddel)
- Als u “koudgeperste korrels” ziet die conserveermiddelen of vitaminepremixen bevatten, wees dan op uw hoede. Het voordeel van deze technologie is dat u deze bij een juiste verwerking niet nodig hebt. Hierdoor kan de fabrikant hoogwaardige ingrediënten vervangen door goedkopere, wat op de lange termijn niet goed is voor uw hond.
- Denk aan de gezondheid van je beste vriend en besteed in ieder geval even tijd aan het kiezen van kwaliteitsvoer. Je kunt de levensduur van je hond verlengen en ervoor zorgen dat hij uitkijkt naar elke portie voer.
- In de e-shop kunt u kiezen uit diverse soorten voeding voor puppy’s, volwassen en oudere honden, glutenvrije en holistische voeding, blikvoer, snacks en accessoires .